Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Srednja
601 Veli Jože
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
  • Putanja: kružna staza oko Motovuna

Staza kreće u podnožju Motovuna, na glavnoj cesti, gdje skrećete lijevo prema benzinskoj postaji, a zatim se spuštate do trase Parenzane. Kad dođete do odmorišta na Parenzani, skrenite lijevo i proći ćete kroz tunel. Ovdje budite oprezni zbog neravne podloge!
Dolaskom na asfaltiranu cestu skrenite desno u smjeru Brkača, a nakon tristotinjak metara ponovno desno. Prije ulaska u selo, skrenite s asfalta lijevo na šumski put uz suhozid. Stići ćete na račvanje četiri šumska puta gdje skrenite desno. Nakon 100 m, držite se desno i uskoro ćete započeti spust prema golf-vježbalištu.
Na kraju spusta skrenite desno i nastavite vožnju uz golf-igralište u smjeru Motovuna. Zatim ćete se priključiti na makadamski put slijeva i nastaviti dalje u istom smjeru. Kad dođete na asfaltiranu cestu, nastavite ravno i nakon 100 m skrenite lijevo, van glavne ceste prema Zamasku. Skrenite lijevo preko mosta, a zatim blago ulijevo preko polja prema nasipu Mirne gdje ćete voziti uz nasip.
Kad dođete do račvanja, nastavite preko mostića i uđite u šumu blago udesno (oprez: nemojte skrenuti oštro udesno uz nasip, nego idite ravno pa skrenite blago udesno).
Nakon vožnje kroz šumu, slijedi točka razdvajanja. Ovdje imate 2 opcije:
1.      skrenite desno uz potok, vozite uz potok i izađite iz šume vraćajući se na mostić gdje ste ranije ušli u šumu. Skrenite lijevo preko mosta, a zatim odmah opet lijevo i nastavite po nasipu s desne strane korita. Kad dođete do asfaltirane cestice i mosta, skrenite lijevo, a zatim desno na zemljani put uz korito. Nastavite ravno.
2.      nastavite li ravno, kreće zahtjevan uspon na Kal. Nakon toga se spajate na trasu opisanu pod 1. i od točke spoja nastavljate do cilja kako je niže opisano.
Izlazite na asfaltiranu cesticu gdje skrećete desno, a zatim nastavljate ravno prelazeći na makadamski put uz korito. Skrenite desno preko mostića i nastavite uz korito u pravcu Motovuna. Na spoju s makadamskim putom skrenite lijevo i nastavite uzbrdo prema Motovunu. Doći ćete do odmorišta Parenzane i željezničke postaje gdje skrenite lijevo uspinjući se asfaltiranom cesticom. Kad izbijete na glavnu cestu, skrenite desno i stići ćete do parkirališta s desne strane, gdje staza završava.

Što posjetiti na ruti?

  • Motovunsku šumu, poznato stanište tartufa, u kojoj je prema legendi živio div Veli Jože

  • rijeku Mirnu, najdužu (a po mnogočemu i najljepšu) rijeku u Istri 

  • utvrđeni grad Motovun gdje možete prošetati zidinama i kamenim uličicama ili posjetiti interaktivni centar Povijest u pokretu

I ne zaboravite: Karte i staze na ovoj internetskoj stranici služe samo kao informativni materijal i koriste se na vlastitu odgovornost.
Tehnički podaci
Lokacije
Motovun
Udaljenost rute
Icon
22 km
Uzbrdo
Icon
413 m
Nizbrdo
Icon
412 m
Vrijeme
Icon
1:30-2:00
Težina
Srednja
Tip
Službena staza
DIREKTORIJI LOKACIJA
Biciklističke trgovine, servisi i još mnogo toga...
Bike image
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image