Srednja
7 Staza sv. Pelagija
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
  • Putanja: Novigrad – St. Roželo – Antenal – Sv. Dionizij – Nova Vas – Druškovići – Turini – Marinčići – Fiorini – Mareda – Novigrad

Staza sv. Pelagija provest će vas kroz centar antičkog Novigrada koji je nekoć bio otok. Krećete s parkirališta hotela Nautica te kroz centar grada preko ulica Rivarela i Mirna izlazite na glavnu cestu koja vodi prema Poreču. Proći ćete St. Roželo i spustiti se prema Antenalu. Ovdje vas očekuju najljepši pejzaži na ruti, jer ćete se voziti pokraj ornitološkog rezervata te duž rijeke Mirne koja se kod Antenala ulijeva u more. Društvo će vam praviti brojne ptice koje se ovdje gnijezde ili prezimljuju. Put se nastavlja kroz pitoreskna sela Sv. Dionizij i Novu Vas, a potom kroz Druškoviće, Turine i Fiorine sve do Karigadora.
Karigador se nalazi na najsjevernijem dijelu Dajle uz more, a naziv potječe od talijanskog glagola caricare što znači 'utovariti'. Ovdje je naime nekoć bila luka za utovar hrastovine namijenjene mletačkom arsenalu, a kasnije i za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz okolice Brtonigle. Nastavite dalje stazom preko Dajle i Marede obalom sve do konačne točke u Novigradu. Na cilju se možete okrijepiti u nekom od brojnih restorana, konoba i barova po kojima je Novigrad nadaleko poznat.

Što posjetiti na ruti?

  • Spomenike slojevite novigradske prošlosti: gradske zidine i župnu crkvu sv. Pelagija i sv. Maksima te Lapidarij s dobro očuvanim ciborijem biskupa Mauricija s kraja VIII. st.

  • Novigradsku ložu Belveder s predivnim pogledom na more i horizont

  • Ornitološki rezervat Antenal-Mirna

  • Ladanjsku palaču benediktinskog samostana u Dajli

I ne zaboravite: Karte i staze na ovoj internetskoj stranici služe samo kao informativni materijal i koriste se na vlastitu odgovornost.
Tehnički podaci
Lokacije
Novigrad
Udaljenost rute
Icon
34.1 km
Uzbrdo
Icon
275 m
Nizbrdo
Icon
275 m
Vrijeme
Icon
3:00-3:30
Težina
Srednja
Tip
Službena staza
DIREKTORIJI LOKACIJA
Biciklističke trgovine, servisi i još mnogo toga...
Bike image
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image